Продължете към съдържанието
Начало » Blog » Финиш на дърво

Финиш на дърво

финиш на дърво

След дърводелската работа предстои дървото да се завърши (финиш) , което е и крайната работа в дърводелските проекти. Завършването  помага и служи за много цели.  С довършителните работи дървото става много различно, фладера на дървесината изпъква и се насища с цвят. Дървените покрития се използват за промяна на желания цвят на дървото.

Днес ще разгледаме значението, видовете, приложенията, както и предимствата на дървените покрития.

Какво е довършителна обработка на дърво?

Финиш на дърво

Финиширането на дървото е процес на защита и полиране на дървените повърхности, което прави външния вид по-наситен и дълбок. Покритията за дърво са напълно различни от боядисването, защото боядисването скрива оригиналната дървена повърхност, докато дървените покрития подобряват външния вид на дървените повърхности. Финиша също може да е от няколко различни слоя покритие.

Видове дървени покрития: Финиш на дърво

изброените по-долу представляват различните видове покрития за дърво:

Като цяло покритията за дърво са два вида, които включват повърхностно покритие и проникващо покритие.

Повърхностно покритие: това покритие оставя естествен вид на дървото и по-лесно се нанася.

Проникващо покритие: това покритие на дървото се извършва със защитни цели, когато се полага, навлиза в дървото и играе неговата защитна роля. Някои видове проникващи субстанции включват ленено, датско и тунгово масло. Те придават естествен и наситен вид на дървения материал.

Багрилни вещества:

Багрилото е популярен тип покритие за дърво, което се предлага както на водна, така и на маслена основа. Може да съвпада със съществуващия цвят на някое дърво, а може напълно да промени цвета на повърхността. Оцветяването като процес помага за защита на вътрешните дървени повърхности.

Маслени покрития:

Маслените дървени покрития помагат за подобряване на външния вид и проникват дълбоко в дървото. Маслените покрития заместват естествените масла в дървото и подхранват структурата му. Дървото също е защитено за вътрешна и външна употреба.

Лак:

Лакът обикновено е с чисто и прозрачно покритие, които осигуряват по-добра UV защита. Състои се от масло, разтворители и смоли. Ако се нанася лак върху багрила, защитата става още по-голяма, но изсъхва по-бавно.

Шеллак:

Shellac е a смола от животински произход което се получава от сегрегацията на животно, наречено млечен червей. Този червей се среща в райони от Югоизточна Азия, като Шри Ланка. Придава по-добра консистенция, когато се смеси с алкохолен разтворител. Shellac се предлага в различни цветове, лесен за нанасяне и бързо съхнещ. Окончателният му вид е привлекателен, тъй като придава гланцово покритие на дървото.

Байц:

Байца променя и подобрява цвета на дървото. Предлагат се в различни цветове, байцовете за дърво се представят по-добре, ако са по-тъмни от цвета на дървото. Той не предпазва дървото и за това след байцването е нужно да се нанесе друг предпазващ слой. Байца помага за подобряване на фладера на дървесината.

лакове:

Лаковете са добри покрития за дърво с тънък разтворител, който прониква дълбоко в дървото и подхранва. Той също така излага естествената красота на дървото, тъй като показва лъскав вид на дървото. обикновено се прилагат чрез пръскане. Съхнат бързо, благодарение на съдържащия се в тях изпаряващ се разтворител.

Покрития на водна основа: Финиш на дърво

Покритията на водна основа предлагат чист и бистър завършек. Имат рядка консистенция, което ги прави лесни за сушене. Придават естествен вид на дървената повърхност.

френски лак: Финиш на дърво

Френското полиране е една от най-старите използвани техники. Това е класически начин за завършване на дървото, тъй като съдържа смес от шеллак и алкохол. Нанася се върху дървени повърхности с търкалка, намазана с масло. Френският лак придава най-лъскавия вид на дървената повърхност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *