Продължете към съдържанието
Начало » Blog » Как правим кутиите за бижута.

Как правим кутиите за бижута.

кутии за бижута в гората

Един от въпросите, които най-често срещаме е „как ги правите“. Първата стъпка е да намерим подходящ, добре изсушен и красив дървен материал. Това донякъде е трудно, защото в България има много малко места на които предлагат разнообразен дървен материал. След като изберем подходяща дървесина, която в повечето случаи е от различни видове дървета, оразмеряваме и изрязваме дъските или талпите, които ще слепим. Първо рендосваме, а след това прецизно изшкурваме дъските и чак тогава ги слепваме със здраво лепило.

Заготовки за кутии
Заготовки за кутии

Когато са престояли 24 часа и са изсъхнали добре, върху заготовките вече може да се рисува. Макар да има подобни модели, всички кутии са рисувани ръчно, което допринася за уникалността на всяка една от тях. С помощта на банциг машина (ние използваме Makita) изрязваме кутията по контурите, след което и самите чекмеджета. Следва слепване на отделните елементи на всяко едно чекмедже и поставяне на гръб на кутията.

Следващата стъпка, която приближава нашия продукт до завършения му вид е финото изшкурване, (като преди това е хубаво да се отвори една студена бира) обикновенно използваме шкурка с едрина от 150 до 240-400. Доста бавна и досадна процедура, единствено студената бира разведрява малко.

Добавяме и последните детайли като изрязваме и лепим дръжки на чекмеджетата. Това става с помощта на контурен трион, като всяка една дръжка се рисува според формата на чекмеджето или се прави на струг и има кръгла форма. Накрая обилно намазваме с ленено масло цялото изделие и го оставяме да престои няколко дни, за да попие хубаво.

2 коментара за “Как правим кутиите за бижута.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *