Продължете към съдържанието
Начало » Blog » За колко време съхне дървения материал

За колко време съхне дървения материал

най-подходящата дървесина за мебели

Времето, необходимо за съхнене на дървесен материал, зависи от няколко фактора, включително вида на дървото, дебелината на материала, околната среда и условията за съхранение. Ето обща информация:

За колко време съхне дървения материал

 1. Вид на Дървото: Различните видове дърво имат различни плътности и структури, което влияе на тяхната способност да абсорбират и отделят влага. Например, меките дървета обикновено се сушат по-бързо от твърдите.
 2. Дебелина на Материала: По общо правило, по-тънките парчета дърво се сушат по-бързо от по-дебелите. Дебелина на дървесината влияе на това колко дълбоко влагата трябва да премине, за да излезе.
 3. Влажност на Дървото: Суровото дърво обикновено има висока влажност. Процесът на сушене цели да намали тази влажност до определен процент. Сушенето обаче може да продължи дори след този етап, ако дървото е подложено на влажни условия.
 4. Условия за Съхранение: Температурата, влажността и циркулацията на въздуха в околната среда могат да оказват влияние върху времето за сушене. Добрите условия за сушене подпомагат по-бързия процес.
 5. Метод на Сушене: Съществуват различни методи за сушене на дървесина, включително естествено сушене на въздух, сушене в сушилни и други. Всяка техника може да влияе на времето за сушене.

Общо взето, сушенето на дървесен материал може да отнеме седмици, месеци или дори години в зависимост от горепосочените фактори. Професионалните операции за сушене на дървесина обаче често се извършват внимателно и контролирано, за да се гарантира, че дървото запазва стабилност и качество след сушенето.

За колко време съхне дървения материал

Методи за Сушене на Дървесина:

 1. Естествено сушене на въздух: Дървесния материал се изложава на естествените условия на въздух и слънце. Този метод е евтин, но обикновено отнема значително време.
 2. Сушилни: Професионални сушилни се използват за бързо и контролирано сушене на дървесина. Този метод често включва комбинация от топъл въздух и циркулация, за да се намали влажността на дървото.
 3. Парно сушене: Дървесината се излага на пара, която премахва влагата. Този метод позволява по-бързо сушене и управление на температурата.
 4. Химическо сушене: Този метод използва химикали или абсорбенти, които абсорбират влагата от дървесината.
 5. Техники за Сушене на Дървесина:
 6. Контрол на Температурата и Влажността: Важно е да се поддържа определена температура и влажност в сушилната камера, за да се предотвратят напрежения и деформации в дървесината.
 7. Градиентно Сушене: Този метод включва постепенно намаляване на влажността в сушилната камера, което помага за предотвратяване на напрежения в структурата на дървесината.
 8. Използване на Вентилатори: Вентилаторите се използват, за да ускорят циркулацията на въздуха около дървесината и равномерно да я сушат.

Времето което е необходимо при естествено сушене е 1 см на година, ако талпата е 5 см то времето необходимо да е готова за работа е 5 години. Разбира се това е относително според климата и влажността на въздуха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *