Продължете към съдържанието
Начало » Blog » Дърводелство за начинаещи

Дърводелство за начинаещи

дърводелство за начинаещи

От изработването на столове и шкафове, дървообработването обхваща неограничен брой проекти и хиляди години занаят в дърводелство. Има много за научаване и изследване – различни видове дървесина, подходящи техники за работа с тях и безкрайни дизайни. Тук ще разгледаме основите и ще ви кажем как точно да започнете да се занимавате с дървообработване.

Какво е дървообработване


Дървообработването е процес на изработване на декоративни и полезни предмети от дърво, като шкафове, изящни маси, инструменти, купи и др. Обхваща техники като дърворезба, сглобки и струговане на дърво. Сравнително лесно е да научите основни умения за обработка на дърво и с всеки проект ще придобиете нов опит.

Дървото е един от първите материали, използвани от ранните хора за инструменти и прибори, и използването на материалите е тясно свързано с развитието на аспекти на съвременния човешки живот. Известно е, че ранната цивилизация е използвала дърво за изграждане на инструменти за лов, съдове, ковчези, столове, идоли и др.

С напредването на цивилизацията се развива и дървообработването като занаят. Докато основите остават до голяма степен непроменени, дърводелците използват модерна технология за изграждане на ново оборудване и инструменти и създаване на по-напреднали проекти.

Дърводелство

Дърводелство

Обща терминология на дървообработването
Когато за първи път започвате като дърводелец, ще чуете редица фрази, които представляват общи техники. По-долу е речник на основните термини в дървообработването.

Сглобки
Сглобките е процес на подготовка на ръбовете на дървените плоскости за залепването им една към друга. Обикновено се използва както за прилепяне на една плоскост към друга, така и за ъглови сглобки.

Рендосване
Рендосването се използва за изглаждане и отстраняване на излишния материал от дървени повърхности с помощта на машина за рендосване (абрихт, щрайхмус) или ръчен инструмент.

Фрезоване
Фрезоването е процес на оформяне, рязане и подрязване на дърво. Техниката произвежда завършени ръбове и форми с помощта на инструмент, наречен фреза (рутер), който обикновено се използва за изрязване на жлебове в шкафове и мебели.

Рязане
Почти всеки дърводелски проект започва с рязане на дървесина с техника за рязане. Има много различни видове триони, използвани за различни видове проекти.

Лепене
Залепването на дърво свързва две или повече парчета дърво заедно, за да създаде по-голямо парче. Когато залепите правилно две парчета дърво, залепената връзка е по-здрава от самото дърво.

Шлайфане
Шлайфането е довършителна техника, която изглажда повърхността на дървото с помощта на шкурка. Често се започва със средна зърненост шкурка и преминава към по-финна, за завършване.

Довършителни работи
Завършването или финиш е процесът на обработка за намазване или защита на дървена повърхност чрез нанасяне на проникващо покритие или покритие на повърхността.

Въведение в дървообработващите инструменти


Дървообработващите инструменти се използват за рязане, оформяне, съединяване и завършване на проекти. Като цяло има много различни видове от всеки инструмент и типът, който изберете, ще зависи от проекта, който искате да направите. Ето някои от най-често срещаните инструменти и оборудване, които ще използвате, когато започнете да обработвате дърво.

Триони
Почти всеки дървообработващ проект започва с трион. Има много различни видове, които са предназначени за различни материали, работни места и др. Ръчният трион не изисква никаква мощност и е преносим. Електрическите триони варират от преносими циркуляри до тежки настолни триони.

Видове триони
Ключова разлика между ножовете на трионите е видът на рязане, за което се използват. Грубите зъби обикновено са идеални за рязане по посока на влакната. Триони с по-фини зъби се използват за напречно рязане, перпендикулярно на влакната.

Свредла
Бормашините могат да бъдат ръчно задвижвани или моторизирани, в зависимост от мащаба на вашата работа. Ако работите върху по-малък проект без достъп до захранване, можете да изберете да използвате бормашина, захранвана с батерии. Ако вашата работа изисква повече сила и по-дълбоки отвори за пробиване, можете да инвестирате в електрическа бормашина.

Дърводелство

Стяги
Стягите са необходими инструменти за всички проекти с лепене и основен инструмент в дърводелската работилница. Те работят чудесно като менгемета или като допълнителен комплект ръце, за да държат проекта ви на място. Типът стяга, която използвате, ще зависи от размера и мащаба на задачата.

Длета
Длетата имат заточено метално острие, дръжка и често се използват в тандем с чук за оформяне и рязане на солиден дървен материал. За различни приложения се използват различни видове длета. Режещите длета са леки и никога не се чукат, докато вдлъбнатите длета са дебели, тежки и идеални за отстраняване на материал от твърда дървесина.

Рендета
Рендета се използват за изглаждане и отстраняване на излишния материал от плоски повърхности. Електрическите рендета могат бързо да рендосват голяма повърхност, докато ръчните рендета се фокусират върху по-малки площи.

Шлайфове
Шлайфовете се използват за изглаждане на повърхността на дървото с помощта на шкурка, често нанасяна в последователност от едрина, започващи с по-едри и завършващи с по-фини. Електрическите шлайф машини се използват за по-мащабни проекти, а ръчното шлайфане е най-добро за по-малки проекти.

Дървообработването като професия


Професионални дърводелци проектират и изработват дървени предмети като шкафове, кутии, музикални инструменти и мебели. Съвременните дърводелци са технически обучени в това умение и използват различни видове оборудване и инструменти, за да завършат работата си. След като имате основите на дървообработването, можете да изберете да чиракувате, за да се учите и да работите с професионален дърводелец.

Как да започнете работа с дърво
Дървообработването е хоби, което можете да научите сами с подходящите инструменти и оборудване за безопасност. Ако сте съвсем нов в дървообработването, научете основите и по-напредналите техники при някои професионален дърводелец. Също така предварително може да прочетете в интернет за различните машини, инструменти и техники в дърводелството. Вече има достатъчно информация, клипове и какво ли още не.

Кутии правени на банциг дърводелство https://rukan.bg/produkt-kategoriya/%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%B8/

Често задавани въпроси за дървообработването
Дървообработването същото ли е като дърводелството?
И дървообработващите, и дърводелците конструират предмети от дърво, като използват подобни инструменти и материали в работата си. Има обаче няколко основни разлики между двете практики. Дървообработващите се специализират в изискани занаяти като шкафове, изграждане на музикални инструменти и други фини дървени предмети. Дърводелците често изграждат сгради, конструкции и по-големи проекти. Дървообработващите работят предимно с дърво, докато дърводелците работят с дърво в допълнение към други материали, като гипсокартон, циментови основи и др.

Колко пари правят дърводелците?
Много хора приемат дървообработването като хоби, което осигурява допълнителен доход, но е възможно да си изкарвате приличен живот като дърводелец. Има много различни променливи, които могат да се включат в заплатата на дърводелец, от това колко опитен сте до това дали работите за по-голяма компания или имате своя такава.

Скъпо хоби ли е дърводелството?


Цената на дърводелство като хоби зависи от типа проекти, които планирате да изградите, инструментите, от които ще се нуждаете, и материалите, които набавяте. Най-добре е да започнете с малки, прости проекти, за да научите основите и да опознаете материала. След като имате солидно разбиране, можете да разширите работилницата си, да надстроите оборудването си и да вземете по-скъпи машини и инструменти. Като цяло една работилница може да струва 5000лв., а може и 50000-100000лв.

3 коментара за “Дърводелство за начинаещи”

  1. Pingback: Финиш на дърво - Rukan Woodworking

  2. Здревйте.
    Искам да се запиша на курс по дърводелство за начинаещи.
    Ще ви помоля за едно упътване.
    Благодаря предварително 🙂

    1. Здравейте, не предлагам курсове за дърводелци, тъй като нямам необходимата база. Може да попитате в някоя камара на занаятчиите. Като цяло аз съм се учил от клипове в youtube и от приятели дърводелци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *