Продължете към съдържанието
Начало » Blog » Видове дървесина

Видове дървесина

видове дървесина
видове дървесина

Видове дървесина и тяхното приложение

Един от малкото естествено възобновяеми ресурси е дървесината. Това е значим продукт, който се използва както в нашето ежедневие, така и в икономиката. Вестници, книги, списания използва се за направата на домове и мебели. Освен това се използва за направата на оградни стълбове, стълбове за комунални услуги, железопътни траверси, мостове, текстилни изделия, дърва за гориво и органични съединения. Дървото е решаващ компонент в производството на шперплат, дървен материал и дървени палети, както и влакната, използвани за направата на хартия, картон, плоскости от дървесни влакна, коприна и ацетат. (видове дървесина)

Много екологични предимства от използването на дърво като строителен материал са важни за местните общности в цялата страна. Един от малкото екологични и възобновяеми строителни материали е дървото. В сравнение с бетона, стоманата и други строителни материали, дървените продукти помагат на сградите да бъдат по-енергийно ефективни и да използват по-малко енергия като цяло.

Видове дървесина

Видове дървесина се класифицират на твърда и иглолистна дървесина.

Твърда дървесина – Широколистните дървета произвеждат твърда дървесина. Тези дървета цъфтят и дават плодове и семена от ядки и плодове. Дъб, бук и махагон са някои примери. Твърдата дървесина е по-здрава и по-издръжлива от иглолистната дървесина и също е по-плътна. Използват се за конструиране на мебели. Играчките често се правят от бук. Иглолистните дървета са значително по-евтини от широколистните.

Иглолистна дървесина – Дърветата, които произвеждат шишарки, осигуряват иглолистна дървесина. Примерите включват ела, бор и секвоя. Въпреки че иглолистните дървета могат да се използват за врати и мебели, те се използват предимно при изграждането на покривни ферми и стени.

Освен това, следните са различните видове дървесина, които са подходящи за различни проекти:

Елшово дърво. Видове дървесина

Поради своята естествена красота, обработваемост и гъвкавост, елшата е твърда дървесина, която постепенно се радва на популярност. Тъй като принадлежи към същото семейство като брезата, често има приложения, които са сравними. Когато е прясно отрязана, елшата ще изглежда почти бяла, но след като бъде изложена на въздух и слънчева светлина, бързо ще придобие топъл меденокафяв цвят. Типичния фладер на това среднокачествено дърво е прав, което го прави лесно за издълбаване, струговане и обработка.

Дървото също реагира добре на редица довършителни техники. Шлайфаната елшова дървесина осигурява много гладка повърхност, която лесно се боядисва или оцветява. Ако имате нужда от особено големи масивни парчета, имайте предвид, че елшата не расте до много големи височини или диаметри. В резултат на това намирането на тези парчета може да бъде по-трудно и скъпо.

Елшата се използва широко в производството на шкафове и мебели. Освен това е предпочитан вариант за рамки за картини и други декоративни елементи. Дървото от елша се използва в твърдото тяло на електрическите китари, което може би е едно от по-специализираните му приложения. Елшовата дървесина създава изключително чист тон, който трудно се постига с други видове дървесина. Елшата често е предпочитана за електрически китари поради нейния тон над дори редки твърди дървета като махагон.

Ясен. Видове дървесина

Дървесината на ясена е тежка, здрава, жилава. Високо се цени в мебелното производство. Употребява се за направа на спортни уреди, в корабостроенето и др. Като красиво декоративно дърво се използва в парковете и градините. Кората му се употребява в бояджийството. Листата и семената са храна за добитъка. Цветовете и кората се използват в народната медицина.

Трепетлика

Тъй като трепетликата има светъл цвят, тя абсорбира добре боя и петна. Това дърво понякога може да създаде впечатление, че има размита текстура. Често се използва само за изключително специфични задачи, за които дървото е подходящо поради неговата общо ограничена наличност.

Изграждането на сауни е една от най-специализираните употреби на дърво от трепетлика. Тъй като не предава топлина, дървото може да издържи добре на влага с малко подуване или движение. Понякога се използва за направата на кибритени клечки, защото не пренася лесно топлина. Тези характеристики също така правят трепетликата подходящ за използване в плъзгачи за мебелни чекмеджета, тъй като може да помогне за намаляване на залепването. Това дърво е идеално за създаване на пръчици и други кулинарни инструменти, тъй като няма вкус или мирис.

Видове дървесина. Балсово дърво

Изключително лека твърда дървесина, наречена балса, често се използва в занаятчийски и хоби приложения. Тъй като балсовото дърво не е изключително здраво, много квалифицирани дърводелци са склонни да имат лошо мнение за него, въпреки факта, че понякога се пренебрегва и има много полезни приложения. Балсовото дърво най-често се използва за първи път от нас в комплекти за модели и строителни проекти от нашето детство. Въпреки че повечето сериозни дърводелци може да гледат на балсовото дърво като на детска игра, този материал всъщност е този, който инициира много хора към строителството и дървообработването.

Поради честата си замяна в кораби и самолети по време на Първата и Втората световни войни, това дърво също има много обширна история. Дървесината от балса расте невероятно бързо, но трае само за ограничено време – повечето дървета дават полезен дървен материал само преди да навършат десет години. Много хора са учудени да чуят, че балсовото дърво често се използва за конструиране на салове, спасителни пояси и други предмети, които са предназначени да плават, поради това колко плаващ е материалът. Изумително създадените продукти, които могат да бъдат направени от балсово дърво, включват дъски за сърф.

Поради ниската си плътност балсовото дърво обикновено не е много издръжливо. Поради това много хора предпочитат липа и бреза пред балсово дърво за всяка работа, която изисква способност да издържа на тежест. Балсата обаче е отличен материал, трябва да конструирате нещо от дърво, което може лесно да се счупи или разцепи, като например при създаване на декори за театър и филми.

Бамбук

Може да сравните бамбука с червен дъб или клен от твърдата дървесина, тъй като има сходна твърдост и здравина. Бамбуковите стъбла са особено популярни за градински мебели, градински декорации, огради и паравани. Можете също така да видите бамбук в шкафове, изискани мебели и дори дървени подове. Част от това, което прави бамбука способен да устои на гниене на открито, е неговото естествено восъчно покритие. Ако искате да оцветите, боядисате или залепите бамбук, ще трябва първо да шлайфате дървото, за да сте сигурни, че боята или лепилото се захващат за дървото. Най-добре е да оставите бамбука да се приспособи към околната среда, преди да го отрежете, особено ако сте в по-сух и по-студен район от мястото, където растението се произвежда традиционно, тъй като влагата може да доведе до подуване или свиване на бамбука.

Липа

Липата има много стегната, права текстура и мек кремав нюанс за цвета си. Веднага след като е било правилно аклиматизирано и изсъхнало, дървото не е склонно към изкривяване или движение. За дървостругарите и дърворезбарите липата е предпочитана твърда дървесина. За хората, които искат да създават модели и да се занимават с малки детайли, това също е много популярна опция. Поради своята достъпност и простота на използване липата е популярен избор сред дървостругарите.

Тези видове дървесина са често срещан избор за контейнери за съхранение на храна и дори могат да се използват за съдове за готвене, тъй като нямат мирис, вкус или известни алергии. Липата е лесен за намиране и често достъпен дървен материал. В повечето случаи е най-добре просто да се наслаждавате на естествената повърхност на дървото, за предпочитане със защитен прозрачен слой масло, вместо да го боядисвате. Проектите от липа са популярни сред декоративните бояджии, защото веднъж грундирани, те могат да бъдат завършени с много гладка повърхност.

Букова дървесина

Букът е твърда дървесина, която често се използва за производство на мебели и фурнири. Дървесината има много блед оттенък, но обикновено има жълтеникаво-червеникав кремав тон. Това е твърда дървесина, която е най-известна с това, че лесно се огъва на пара. Поради това, букът е чудесен материал за използване при изработването на всякакъв вид извити мебели за интериора, като например столове. Въпреки това предимство, букът понякога се свива и подува, когато е изложен на висока влажност или непостоянни нива на влага в околната среда.

Често използват бук за щифтовете и моста на механизма на пианото. Буковата дървесина, една от твърдите дървесини на не много висока цена, се предлага в различни размери и като фурнир. Докато инструментите ви са остри, работата с дървото не е твърде трудна. Може лесно да се залепи и оцвети, ако това е, което искате да направите.

Бреза

Брезата е изключително издръжливо дърво, което може да се използва за почти всичко, за което се сетите. Брезата често се използва като по-евтин вариант от дъба. Но трябва да сте наясно, че брезовото дърво може да бъде много трудно за боядисване. Понякога могат да останат петнисти области които изглеждат неравномерни. Брезата е отлична и достъпна твърда дървесина.

Калифорнийска секвоя

Калифорнийските секвои са видове иглолистна дървесина, отличаващи се с огромния си размер и наситен червен цвят. Подобно на сестрите си в кедар, има много отличителен фладер и е много подходящ за външни приложения поради своята устойчивост на атмосферни влияния. Секвоята често се използва при изграждането на подпорни стени, палуби и градински огради. Също така често се използва за направата на железопътни връзки и естакади. Секвоята е добър вариант за маси, големи проекти за шкафове и фурнири.

Кедрово дърво

В допълнение към уникалната си дървесна текстура и цвят, кедровите видове дърво са известни и с приятния си аромат, за който се смята, че предпазва от насекоми и молци. Понякога е предпочитана опция за използване в килери и сандъци за съхранение поради приятния му аромат и отблъскващи вредителите качества. Кедърът е чудесен вариант и за външни строителни проекти. Това дърво може да понася доста добре суровото време навън и често се смята, че е устойчиво на гниене. Поради това кедърът често се използва навън, включително за палуби, мебели за вътрешни дворове, огради и декоративни сайдинги.

Кедровото дърво, което принадлежи към семейството на кипарисите, се предлага в различни видове. За конкретни приложения някои видове кедър превъзхождат други. Някои често срещани сортове кедрово дърво включват западен червен кедър, източен червен кедър, северен бял кедър, жълт кедър, испански кедър

Въпреки факта, че много хора харесват кедъра заради неговия аромат, важно е да имате предвид, че някои хора могат да бъдат алергични към естествено срещащи се масла. За да предотвратите вдишване на дървени стърготини, докато работите с кедрово дърво, е важно да поставите ръкавици и маска. Кедърът не трябва да се използва за съдове за готвене или други проекти, които биха се използвали с храна или имат продължителен контакт с кожата поради високия шанс от дразнене.

Череша

Плодното дърво дава великолепна  дървесина. Тази дървесина често започва със светлорозов оттенък, който постепенно потъмнява и става червен с времето. Понякога се появяват черни петна върху черешовото дърво в резултат на минерални отлагания с течение на времето.  Черешата може да бъде оцветена, но повечето хора предпочитат да я оставят в първоначалното й състояние и да й придадат ясно защитно покритие, за да подчертаят красотата на дървото и естествената патина на процеса на стареене.

Дъгласова ела

Друга отлична, достъпна и здрава иглолистна дървесина, която  да използвате за начинаещи дърводелски проекти, е елата. Елата има много по-стегната дървесна текстура от бора, което й осигурява малко повече стабилност и здравина. В строителството и комуналните приложения, където покритието от естествено дърво не е от решаващо значение, често се използва ела.

Абанос

Тъй като абаносът е един от малкото дървени материали, които са изцяло черни на цвят, той е лесен за разпознаване. Неговите многобройни качества го правят привлекателен за различни приложения за дърворезба и специално дървообработване. Това е много твърда дървесина. Жизненоважно е да запомните, че абаносът е защитен вид и често е обект на строги международни разпоредби. Единственото място, където е разрешено да се събира дървесина, е в Камерун, макар и не непременно при оптимални условия.

Поради тази причина намирането на абаносово дърво понякога може да бъде изключително предизвикателство. Дървото е доста рядко поради бавния си растеж. Абаносът някога е бил използван за направата на музикални инструменти, включително грифовете за китари и черните клавиши на пианата. Стари пиана и други музикални инструменти, на които не може да се свири, могат да бъдат интригуващи източници за възстановяване на старо абаносово дърво. Въпреки че черните клавиши често са били направени от други видове дърво, античните пиана много вероятно са имали истински клавиши от масивен абанос.

Абаносът е прекрасен материал за дърворезба, тъй като може да задържи детайлите и да осигури прекрасен завършек. Повечето дърводелци съветват да използвате само ръчни инструменти, когато работите с абанос, поради това колко е твърд и плътен и колко трудно може да бъде обработката му. За всеки вид работа, която можете да предприемете с абанос, трябва да изберете остриета с карбиден връх.

Лиственица / Тамарак

Дърветата от лиственица принадлежат към семейството на Larix и често се наричат дървета Тамарак. Видът е по-общо наричан лиственица в Евразия и носи името Larix decidua. Лиственицата е уникален вид дърво от семейство Кипарисови, въпреки че технически е иглолистно дърво. Фактът, че това конкретно дърво отговаря на изискванията както за иглолистна, така и за твърда дървесина, го прави рядко за иглолистна дървесина.

Дървото несъмнено е иглолистно, защото има игли и прави шишарки, но също така е категоризирано като широколистно дърво, защото хвърля иглите си по начин, подобен на това както другите дървета губят листата си през есента. Счита се за една от най-здравите и твърди иглолистни дървесини. Като се има предвид, че принадлежи към семейството на кипарисовите дървета, той има много общи черти със своите роднини от секвоя и кедър.

Видовете дървесина на Лиственицата са чудесен вариант за проекти на открито, тъй като често имат червеникавокафяв цвят и са устойчиви на вредители и гниене. Когато работите с дървото, неговата права структура и твърдост могат да го направят по-податливо на раздробяване и начупване. Важно е да запомните, че това дърво може да предизвика дразнене или алергична чувствителност, както е типично за дърветата от семейство Кипарисови. За някои хора смолите и маслата от растенията, които му придават благоприятната устойчивост на гниене, понякога могат да създадат проблеми.

Поради това тези дървета обикновено трябва да се използват само в приложения, при които кожата няма да бъде в контакт с тях за продължителен период от време. Когато работите с тази дървесина, трябва да предприемете стъпки за предотвратяванеи дразнене от вдишване на дървени стърготини и да използвате ръкавици, за да предотвратите контакт на кожата с маслата и смолите на дървото.

Махагон

Махагонът е зашеметяваща тропическа твърда дървесина, която е ценена за използване в производството на мебели. Често дървото има розов оттенък в началото, който ще се задълбочи и потъмнее с времето. Махагонът е най-меката от всички твърди дървесини, което го прави по-малко взискателен към вашето оборудване. Поради способността си да генерира ясен звук акустично, махагонът се използва и от много производители на музикални инструменти при създаването на китари и пиана.

Махагоновото дърво може да бъде скъпо за закупуване и трудно за намиране, тъй като често се внася от Южна и Централна Америка. Терминът „тропически махагон“ се отнася за тези видове. Има допълнителни сортове махагон. Може да срещнете австралийски махагон, който има подобни качества, но е напълно различен, тъй като идва от семейството на евкалиптовите растения. Филипинският махагон също е доста уникален и обикновено се счита за много „евтин“ вид дърво, подобно на Луан.

Клен

Красивите кленови видове дървета често се използват в проекти, където може да се види естествената текстура на дървото. По-голямата част от кленовите дървета се отглеждат в здрави северноамерикански гори. Има много различни видове кленови дървета, но докато купувате клен, може би сте забелязали, че има само две основни опции: мека или твърда. Мекият клен обикновено идва от червени кленови дървета, докато твърдият клен идва от захарния клен.

Най-доброто дърво за дървообработване обикновено е червеният клен, известен още като мек клен, защото е значително по-мек за инструментите. Твърдият клен, често известен като захарен клен, може да бъде предизвикателство за справяне и рязане. Захарният клен е много харесвана опция за подова настилка от твърда дървесина поради своята твърдост. Този тип клен може да издържи на ходене и поддържане на мебели, без да образува вдлъбнатини или драскотини.

Дъб

Един от най-популярните видове твърда дървесина, дъбът често се използва от дърводелците за създаване на мебели и изискани наследствени предмети, които могат да издържат много години. Белият дъб и червеният дъб са двата основни вида дъбово дърво, на които може да попаднете. Най-често срещаният вид дъб, който се вижда в повечето магазини за дървен материал, е червеният дъб, който има по-силен червеникав оттенък на външния си вид. Червеният дъб е малко по-мек от белия, което прави строителството с него малко по-лесно.

Белият дъб е изключително издръжлив дървен материал, който е чудесен вариант за подова настилка. Дъбът може да се използва на открито, ако е правилно обработен и запечатан, тъй като също така е устойчив на гниене и разрушаване. Когато работите с дъб, е важно да разберете, че той трябва първо да свикне с вашата работилница. Важно е да имате предвид, че дъбът е склонен към подуване и свиване в зависимост от температурата и нивата на влага, особено когато се използва за подови настилки или за изграждане на контейнери като дървени кофи, които биха съхранявали вода.

Бор

Борът е изключително популярна и адаптивна иглолистна дървесина с много приложения в реалния свят. Борът често се избира за различни приложения, тъй като се смята за достъпен, устойчив и издръжлив. При практиките за устойчиво горско стопанство, които включват засаждане на повече дървета всяка година, отколкото някога се премахват, по-голямата част от боровете растат много високи и бързо.

Има много видове бор и всеки от тях има уникални качества. Както подсказва името му, южният жълт бор може да има по-жълтеникав цвят от белия бор или захарния бор. Чистият бор е друго име за бял бор, захарен бор и други сродни видове. Борът може да бъде боядисан, оцветен или оставен  с прозрачен защитен слой. Когато правилно подготвите дървото предварително, борът реагира доста добре на оцветяване с голямо разнообразие от нюанси и тонове.Повечето борове са най-подходящи само за вътрешна употреба.

Обработен под налягане дървен материал

Обикновено обработената под налягане дървесина се състои от жълт южен бор, който е преминал химическа процедура, за да стане устойчив на гниене и вредители. SPF, съкращение за смърч, бор и ела, е вид дървесина, която се използва за направата на обработен под налягане дървен материал. За изграждането на палуби, вътрешни дворове, парапети на верандите и други външни конструкции често се използва обработен под налягане дървен материал. Често е приложимо да се използва стара дървесина, обработена под налягане, за нови строителни проекти, тъй като дървеният материал, обработен под налягане, е устойчив на гниене. видове дървесина

Уверете се, че използвате или нова дървесина, или дървесина, произведена след 2005 г., ако все пак решите да използвате обработена под налягане дървесина във вашите проекти. В миналото обработеният под налягане дървен материал беше изключително опасен и дори съдържаше токсични тежки метали като арсен. Въпреки че обикновено се препоръчва да се използва само за предмети, които няма да влязат в контакт с храна, днешното дърво за щастие е много по-безопасно. Безопасността на използването на обработен под налягане дървен материал в повдигнати градински лехи за производство на храни е горещо обсъждана тема.

Топола

Видовете топола са популярни и на разумни цени твърда дървесина, която може да се използва за различни строителни проекти и цели. Дървесината има много светъл оттенък и дори може да изглежда бяла. Тополата често се боядисва или използва в райони, където нейната дървесна структура не се вижда, защото няма особено отличителна или непременно привлекателна дървесна структура. Тополата е най-гъвкавата от всички твърди дървесини, което я прави лесна за работа, също така я прави доста лесна за рязане и обработка.

Тополата е по-малко вероятно да се подуе или изкриви. Тъй като не е най-привлекателната дървесина, тя често се използва в мебелни компоненти, които са скрити от погледи, като плъзгачи за чекмеджета и вътрешности на рамки на скринове. Освен че се използва за много дървени занаяти, тополата често се използва в конструирането на модели. По-голямата част от обектите за продажба на дървен материал го имат на склад, а магазините за хоби и занаяти, които продават дървен материал за занаяти, също го предлагат в по-малки количества.

Палисандър

Палисандърът, който често се използва в производството на китари, пиана и други дървени музикални инструменти, е музика за ушите на дърводелците. Палисандърът е екзотична твърда дървесина, която често повишава цената на добре познатите музикални инструменти. Палисандърът от Бразилия е типичен, но може да дойде и от Азия или Мадагаскар.

Смърч

Смърчовите видове дървесина са вечнозелени иглолистни дървета, които се използват широко за строителни рамкиращи проекти. Поради изключително светлия си тон смърчът понякога се рекламира като „бяло дърво“.

Смърчът може да има страхотни акустични качества, които го правят привлекателен за изграждането на музикални инструменти като пиана, китари и други струнни инструменти, когато се позволи на дървото да достигне пълната си зрялост. Смърчът традиционно се използва за конструиране на лодки и самолети. Братя Райт са използвали смърч, за да построят първия си самолет. Смърчът вече не се използва често за тези цели, тъй като е склонен към набъбване и не е особено устойчив на атмосферни влияния.

Тиково дърво

Азиатските джунгли са местообитание на екзотичното твърдо тиково дърво. Отнема много дълго време, за да се развие едно дърво до зрялост, като отнема средно 60 години, преди да може да бъде отрязано за материал. Въпреки че сега се използват по-щадящи околната среда горски практики, отколкото преди десетилетия, тиковото дърво винаги ще бъде труднодостъпно дърво, което струва много пари поради дългия процес на отглеждане.

Първоначално тиковото дърво е било най-често използвано за изграждане на лодки и все още е предпочитано сред тези, които ги правят. Освен това, то често се използва във външно обзавеждане от висок клас, настилки и други приложения на открито. Тиковото дърво има естествено мазна повърхност, което в някои случаи може да затрудни боядисването или лепенето. Поради високата твърдост на дървото, работата с него може да изисква по-често заточване и смяна на острието.

Много хора биха описали миризмата на тиково дърво като много отличителна и земна. Тиковото дърво не трябва да се използва за приложения, които биха имали продължителен и пряк контакт с храна или кожа, тъй като много хора могат да бъдат особено чувствителни към естествено срещащите се масла в тиковото дърво. Освен това е препоръчително да използвате ръкавици и маска за прах, когато работите с тиково дърво. Това ще намали всяка раздразнителност, която може да почувствате, докато боравите с дървото. Избягвайте тиковото дърво и изберете по-хипоалергенно дърво за вашите проекти, ако чувствителността или алергиите са проблем за вас.

Орех

Орехът е вид твърда дървесина, която е най-разпознаваема със своя дълбок, наситен кафяв оттенък. Въпреки че орехът е чудесно дърво, което трябва да се вземе под внимание за уникални проекти, той може да е скъп и често се предлага само чрез специализирани търговци на дървен материал. Въпреки че е доста здрав, орехът е сравнително лесен за работа. Въпреки че много хора все още избират клен или бял дъб и оцветяват тези дървета, за да съответстват на желания оттенък на ореха, тъй като те са малко по-издръжливи, те могат да се използват за дървени подове.

Поради фината си текстура, орехът се полира доста добре и е лесно дърво за поддръжка и боядисване. Популярно се използва за дърворезба, фрезоване и като акцент върху дървени мебели. Въпреки че е нормална практика да се боядисва по-евтино дърво, за да се имитира цвят на орех, шкафовете от орех все още са доста популярни. Много хора също са шокирани да открият, че орехът се използва в конструкцията на луксозни автомобили и огнестрелни оръжия от висок клас. Благодарение на изключително здравите си влакна, ореховото дърво може да издържи всеки шок или стрес, които може да срещне при приложения като тези.

Орехът също често се използва в производството на музикални инструменти като цигулки и китари. Въпреки че е една от най-скъпите твърди дървесини, орехът все още е много по достъпен от други екзотични твърди дървесини, които са търсени заради способността им да произвеждат чисти тонове за музикални инструменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *